news%2Fekonomika%2Fyatsenyuk-zaproponuvav-2-model%D1%96-opodatkuvannya-zarplat
854

Стрелковое с.

Подрубрики будут тут
 

Яценюк запропонував 2 моделі оподаткування зарплат

Зміни в Податковому кодексі України торкнуться тепер і заробітних плат. Верховна Рада розглядатиме нову пропозицію прем'єр-міністра Арсенія Яценюка щодо оподаткування доходу працюючих громадян. На його думку, подібна зміна в законодавстві дозволить вивести бізнес «з тіні», так як на сьогоднішній день більшість реальних зарплат виплачуються в конвертах. З іншого боку, більшість провідних фахівців вважають, що дана реформа лише погіршить ситуацію.
Уряд пропонує два варіанти оподаткування, згідно з якими мінімальна заробітна плата буде обкладатися за високою ставкою, а зарплата вище мінімального рівня за меншою ставкою. Що до першого варіанту з мінімального доходу зніматиметься 41% податку, а з доходу вище мінімального - 15%. По суті, це значне зменшення єдиного соціального внеску. Друга модель передбачає практично таку ж структуру, але з невеликою зміною - 37% і 19% відповідно.
Яценюк пояснює ці показники так: «Ми взяли середній розмір зарплати, який є в Україні, - три мінімальні заробітні плати, тобто 3650 грн. За діючим порядком загальна сума платежів до бюджету становить 2162 гривні, тобто, 1467 грн - це єдиний соціальний внесок і 527 грн - це податок на доходи фізичних осіб. За моделлю, яку пропонує уряд, 3650 грн платежі в бюджет по першому і по другій моделі зменшуються практично на 700 гривень. А це, відповідно, означає збільшення на 700 гривень доходів простих громадян».
Міністр економіки та розвитку Павло Шеремета підкреслює, що уряд робить великий крок вперед у зміні податкового законодавства, підлаштовуючись під прийнятний європейський рівень. Для того, щоб держава стала більш конкурентоспроможною для залучення іноземних інвестицій, потрібно створити більш прийнятні умови.

Информационное Агентство RBN.cc