news%2Fekonomika%2F%D1%96nvestits%D1%96in%D1%96-fondi-ogolosili-protest-ukra%D1%97n%D1%96
922

Ровенская

Подрубрики будут тут
 

Інвестиційні фонди оголосили протест Україні

Американський інвестиційний фонд Franklin Templeton купив українські бонди на суму 252 млн доларів за номінальною вартістю – до 3,8 млрд доларів.

Якщо скласти цю суму з сумою всіх вкладень Frankkin Templeton і його партнерів, то обсяг вкладень в українські облігації складе 6,4 млрд доларів. Інформаційне агентство Bloomberg пише, що ця сума становить більше третини від загального боргового зобов'язання України. Тепер фонд Frankling Templeton і його партнерські структури стали найбільшим кредитором України.

Учора українські євробонди стали об'єктом розпродажу через стрімке загострення політичної ситуації. Прибутковість за держоблігаціями на 1 млрд доларів з терміном погашення в червні цього року зросла на 19 п. п. – до 42%, і це далеко не межа.

Водночас з боку зарубіжних інвесторів спостерігаються сумніви з приводу кредитування України. Вчора ввечері прес-секретар президента Путіна Василь Пєсков повідомив, що Росія не має наміру оплачувати другий транш (2 млрд доларів) до тих пір, поки в Україні не стабілізується політична ситуація.

Давати Україні гроші відмовляється не тільки російська сторона. Ірландська фондова біржа (ISE ) повідомила, що помилково включила рішення про покупку дворічних євробондів України з погашенням в 2015 році обсягом в 1 млрд 985 тис. доларів. Офіційна причина – євробонди ще емітовані.

За інформацією Радіо Свобода ISE реєструє українські цінні папери, після чого їх викуповує Росія, таким чином, надаючи Україні кредит. Наприклад, наприкінці грудня таким способом були викуплені українські євробонди на суму близько 3 млрд доларів.

Проблеми з покупкою державних облігацій почалися після того, як на вулицях Києва знову поновилися зіткнення між протестуючими і силовиками. На тлі цього покупка облігацій Franklin Tempelton здається незрозумілим кроком. Хоча ні для кого не секрет, що цей фонд відрізняється своєю політикою ставити саме на ринки, що розвиваються . Експерти з Financial Times стверджують, що компанія розраховує на успіх, аналогічний тому, який був в Ірландії після фінансової кризи. Однак, в Україні ризики зазнати поразки набагато вищі. Дійсно, економіка країни вкрай слабка, дефіцит бюджету продовжує зростати. На тлі цього відмова деяких зарубіжних фондів надавати Україні кредити може виявитися не найстрашнішим економічним наслідком . Хоча, звичайно, це якраз і може збільшити яму, в якій опинилася економіка України.

Вікторія Топол

Информационное Агентство RBN.cc

Теги: 
Теги: 
Теги: