news%2Fobshchestvo%2Fdeputati-vstanovili-rozm%D1%96ri-f%D1%96nansovikh-viplat-%D1%96-sots%D1%96aln%D1%96-garant%D1%96%D1%97-dlya-uchasnik%D1%96v
930

Черновицкая

Подрубрики будут тут
 

Депутати встановили розміри фінансових виплат і соціальні гарантії для учасників АТО

Верховною Радою України, Президентом і урядом держави вживаються заходи щодо законодавчого забезпечення державних гарантій, а також соціального захисту учасників антитерористичної операції та членів їх сімей.
Аналіз законотворчих ініціатив оцінив керівник кримінальної практики Юридичної компанії «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Сергій Шапов.
За його словами, за останні місяці парламентом було внесено кілька десятків змін в діючі українські закони, щоб надати бійцям української армії відповідні їх заслугам перед Батьківщиною гарантії та пільги.
Перше що зробив законодавець - уточнив, кого в Україні можна вважати учасниками бойових дій. Для цього він вніс зміни до ст.6 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
«Тепер до учасників бойових дій належать військовослужбовці Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, особи рядового, начальницького складу і військовослужбовці Міністерства внутрішніх справ України, інших створених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України », - повідомляє Сергій Шапов.
Трохи пізніше цей список був розширений. До учасників бойових дій депутати також зарахували військовослужбовців (резервістів, військовозобов'язаних) і працівників Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, а також працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до участі в антитерористичній операції в порядку, встановленому законодавством .
При цьому закон дає чітке визначення того, коли і кого можна вважати учасником бойових дій.
«Учасниками бойових дій визнаються особи, які брали участь у виконанні бойових завдань по захисту Батьківщини у складі військових підрозділів, з'єднань, об'єднань всіх видів і родів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах, підпіллі та інших формуваннях, як у воєнний , так і в мирний час», - розповідає адвокат.
Перелік пільг, які отримають від держави українські бійці, перераховані в ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
«Зокрема, це норми, що передбачають право на охорону здоров'я та медичну допомогу, отримання одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті), інвалідності чи часткової втрати працездатності при виконанні обов'язків, пов'язаних з військовою службою, або внаслідок захворювання, в період проходження військової служби , або внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження ним військової служби », - розповідає Сергій Шапов.
Так, згідно зі ст. 11 зазначеного закону, військовослужбовці, військовозобов'язані та резервісти, призвані на військові збори, мають право на безоплатну кваліфіковану медичну допомогу у військово-медичних закладах.
«За відсутності за місцем проходження військової служби військово-медичних закладів охорони здоров'я, відповідних відділень або спеціального медичного обладнання, а також у невідкладних випадках, медична допомога надається державними або комунальними закладами охорони здоров'я за рахунок Міністерства оборони України та інших, утворених відповідно до закону України, військових формувань і правоохоронних органів», - розповідає Сергій Шапов.
У відповідності зі ст. 16-2 цього Закону, учасникам бойових дій призначається і виплачується одноразова грошова допомога в розмірі:
• 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб - у разі загибелі (смерті) військовослужбовця;
• 250-кратного такого прожиткового мінімуму - у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності I групи;
• 200-кратного прожиткового мінімуму - у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності II групи;
• 150-кратного прожиткового мінімуму - у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності III групи.
«На практиці це означає, що зараз, у випадку загибелі воїна - учасника АТО, розмір одноразової допомоги його сім'ї становить 609 тис грн. Якщо ж боєць отримав інвалідність внаслідок поранення, йому покладається допомога в розмірі - 304,5 тис грн при інвалідності 1 групи, 243,6 тис грн - при другій і 182,7 тис грн - у разі настання третин групи інвалідності. При настанні інвалідності внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням служби, інвалідам першої групи надається допомога в розмірі 146,2 тис грн, другої - 109,6 тис грн, а третьої - 85,3 тис грн », - пояснює експерт.
Крім того, членам сімей військовослужбовців, які померли внаслідок поранення, контузії, захворювання або каліцтва, одержаних при захисті Батьківщини, за участі в бойових діях чи виконання інших обов'язків військової служби, в тому числі і в мирний час, призначається пенсія. Регулюється це питання Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб».
Встановлені державою і інші преференції для членів сімей загиблих учасників АТО. Зокрема, передбачено пільги дітям військовослужбовців при вступі до навчальних закладів, які діють протягом трьох років після закінчення ними школи.
«При цьому, діти загиблих або зниклих без вісті військовослужбовців, зараховуються поза конкурсом за особистим вибором спеціальності до державних і комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України для навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів», - уточнює Шапов.
Державні пільги і гарантії для військовослужбовців із зони АТО
Поранені бійці мають право на безкоштовну медичну допомогу у військово-медичних закладах.
Розмір виплачуваної одноразової грошової допомоги:
- При загибелі воїна (родині загиблого): 609 тис. Грн;
- Інвалідність Ігруппи внаслідок поранення: 304,5 тис. Грн;
- Інвалідність ІІгруппи внаслідок поранення: 243,6 тис. Грн;
- Інвалідність ІІІгруппи внаслідок поранення: 182,7 тис. Грн;
- Інвалідність Ігруппи внаслідок захворювання: 146,2 тис. Грн;
- Інвалідність ІІгруппи внаслідок захворювання: 109,6 тис. Грн;
- Інвалідність ІІІгруппи внаслідок захворювання: 85,3 тис. Грн;
Членам сімей померлих військовослужбовців виплачується пенсія.
Бійцям зберігається заробітна плата на колишньому місці роботи.
Якщо військовослужбовець не може отримувати за місцем проходження служби грошове забезпечення, гроші виплачують членам його сім'ї.
Діти загиблих військовослужбовців поза конкурсом приймаються до ВНЗ та інші навчальні заклади країни.
Діти загиблих військовослужбовців, що вступили до ВНЗ вчаться за держрахунок.
Бійці із зони АТО мають право на призначення дострокової пенсії військовослужбовців за віком для чоловіків з 55 років, жінок - з 50 років.

Информационное Агентство RBN.cc

Теги: 
Теги: 
Теги: 
Теги: